Intervenție socială pe termen scurt pentru familiile defavorizate din strada Rodica
Finanțator: Sectorul 2 al Municipiului București
Durată: 09.08.2021 – 12.11.2021
Descrierea proiectului:
Proiectul propune o intervenție socială pe termen scurt în comunitatea marginalizată din str. Rodica, sectorul 2. Scopul intervenției este îmbunătățirea accesului la servicii medicale, de educație, sociale, de locuire etc. pentru membrii comunității, printr-o serie de activități individuale și de grup.
Persoanele cu un grad scăzut de autonomie vor fi acompaniate de referentii de caz la autorități și la diverși furnizori de servicii. Familiile și persoanele singure cu venituri mici vor primi sprijin material pe o perioadă limitată, în funcție de nevoi, până la obținerea serviciilor sau prestațiilor pentru care sunt eligibili.
Copiii vor beneficia de activități de educație extrașcolară și timp liber și, odată cu începerea anului școlar, le vor fi monitorizate rezultatele școlare, prezența și a comportamentul la clasă. Echipa de proiect va facilita comunicarea între copil, familie și cadrele didactice și-i va sprijini pe copii să-și îmbunătățească rezultatele și relațiile la școală.
Adulții vor beneficia de sesiuni de educație pentru sănătate care vor aborda teme legate de igienă, alimentație, contracepție, creșterea copiilor etc. de interes pentru participanți. Aceste sesiuni au ca scop îmbunătățirea condițiilor de igienă pentru copiii care trăiesc împreună cu familia în spații strâmte, cu un nivel ridicat de aglomerare.
Pentru a asigura suport comunității și după finalizarea proiectului, echipa va facilita crearea unei rețele de furnizori de servicii, care se va întâlni o data pe lună pentru soluționarea cazurilor identificate în str. Rodica. Aceste contacte vor fi disponibile și după terminarea finanțării și vor constitui o resursă pentru membrii comunității.
Rezultatele proiectului și modelul de intervenție folosit vor fi prezentate, analizate și promovate în cadrul unei conferințe de final de proiect, la care vor fi invitați furnizori de servicii sociale, medicale, de educație, juridice etc. alături de reprezentanți ai autorităților publice din București și Autoriatea finanțatoare.
CONFERINȚĂ
ACTIVITĂȚI ȘI REZULTATE INTERMEDIARE
Proiect Intervenție socială pe termen scurt pentru familiile defavorizate din strada Rodica
09.08.2021 – 05.10.2021
A.1. Cartografierea (evaluarea nevoilor, resurselor și relațiilor) comunității marginalizate din str. Rodica – activitate finalizată.
Rezultate : 40 fișe de cartografiere; raport de cartografiere.
A.2. Facilitarea accesului persoanelor din comunitatea din str. Rodica la servicii medicale, la sistemul de educație și la servicii sociale/juridice.
A.2.1. Informare și consiliere psihologică, socială și juridică, în funcție de nevoi, pentru persoanele aflate la risc din comunitatea din str. Rodica – activitate în derulare.
Rezultate :
- 39 copii (18 fete, 21 băieți) și 51 adulți (34 femei și 17 bărbați) asistați până în prezent pe această activitate.
- 12 familii au beneficiat de consiliere și/sau asistență juridică, dintre care 8 familii pe dreptul de proprietate/uzucapiune.
- 3 femei au beneficiat de consiliere psihologică individuală.
- 37 adulți (30 femei și 7 bărbați) au beneficiat de informare și consiliere socială.
A.2.2. Acompanierea persoanelor vulnerabile din comunitatea din str. Rodica la diverși furnizori de servicii: medicale, sociale, de educație etc. – activitate în derulare.
Rezultate :
- 8 persoane au fost acompaniate la servicii medicale.
- 10 persoane acompaniate la diverse instituții publice.
- 1 persoană în curs de obținere a certificatului de handicap.
- 3 persoane asistate să obțină acte de identitate.
A.2.3. Asistență pentru copii în scopul prevenirii abandonului școlar. – activitate în derulare.
Rezultate :
- 4 copii înscriși la școala dintre care 3 la Școala 145 și 1 la Școala Ferdinand I.
- Pentru 15 copii a fost monitorizată prezența școlară.
A.2.4. Furnizarea de asistență materială – activitate în derulare.
Rezultate :
- 15 pachete cu alimente și 15 pachete igienă distribuite în comunitate.
- 15 familii au primit pachete cu alimente/produse igienă.
- 10 pachete pampers & lapte praf distribuite.
- 9 bebeluși au primit pampers și lapte praf.
- 4 persoane au primit medicamente prin proiect.
A.3. Stabilirea unei rețele de suport pentru persoanele marginalizate din str. Rodica, formată din furnizori de servicii publici și privați – activitate în derulare.
Rezultate :
- Au fost contactate și au avut loc întâlniri cu: SAS Baicului, DGASPC sector 2, Asociația Română Anti-SIDA, școlile nr. 64, 145, Ferdinand I, Policlinica Socială Regina Maria, DITL sector 2, centrul medical Koly Medica.
A.4. Activități de educație nonformală pentru copii și părinți
A.4.1. Organizarea de activități educative extrașcolare și de timp liber pentru copii, în comunitate și în afara acesteia – activitate în derulare.
Rezultate :
- 10 activități educative cu copiii în spațiul închiriat din str. Fântânica 35.
- 6 excursii organizate in sectorul 2 (2 ieșiri la film și 4 in parcuri). Cele 2 ieșiri la film au fost organizate cu grupuri de 30 copii (dublu față de numărul prevăzut).
- In medie 15 copii participanți la fiecare activitate.
A.4.2. Organizarea de sesiuni de educație sanitară în comunitate pentru adulți, în special femei, centrate pe igienă, prevenirea bolilor infecto-contagioase, contracepție, alimentație etc. – activitate în derulare.
Rezultate :
- 7 sesiuni de educație sanitară pe teme de: contracepție, alimentație a copilului, igienă, prevenție COVID-19 etc. cu mămicile din comunitate, dintre care una a implicat testarea a 10 dintre rezidenții comunității pentru HVB și HIV, în colaborare cu ARAS.
A.5. Diseminara rezultatelor proiectului – activitate în derulare.
Rezultate :
- A fost postată pe website descrierea proiectului ;
- Au fost adaptate și printate afișe de promovare a activităților educative cu copiii și adulții.