Scoala prietenă 2024
Model de intervenție integrată pentru educația copiilor din medii dezavantajate.

Și în acest an, ne continuăm aventura pe vasul Școlii Gimnaziale ,,Ion Dumitriu” din sectorul 6 al capitalei alături de noi căpitani ai cunoașterii și marinari dornici să exploreze mările cunoașterii. Ne-am echipat cu cărți și am pus la lucru motorul imaginației pentru a naviga pe apele lecturii, științei și a emoțiilor.

ACTIVITĂȚI 2024
IANUARIE
Iată-ne pornind într-o nouă călătorie, cu un nou echipaj la bord! Echipajului nostru s-au alăturat trimestrul acesta marinarii din clasele pregătitoare și a II-a, cu care vom naviga prin valurile cunoașterii până la finalul acestui an școlar.
Echipajul a fost tare entuziasmat de călătoria ce-i aștepta și un val de agitație ne-a cuprins. Așa că, am vrut să ne asigurăm că vom naviga cu succes prin furtuna de schimbări și provocări ce ne așteaptă în această călătorie educațională.
Pentru început, am vrut să cunoaștem echipajul și dinamica sa în relațiile intercolegiale și cu cadrele didactice. Pentru a încuraja cunoașterea și interacțiunea în cadrul clasei, fiecare elev și-a descris un alt coleg din punct de vedere socio-emoțional, iar pentru dezvoltarea spiritului de observație ceilalți au ghicit matelotul descris. Totodată, s-au stabilit legături cu cadrele didactice și părinții celor mici, care ne-au cunoscut și și-au arătat interesul pentru misiunea noastră.
FEBRUARIE
Cei mici și mari au așteptat cu nerăbdare îmbarcarea-n aventură. Ne-am dorit să cultivăm legături puternice și de încredere între membrii echipajului nostru, așa că am continuat seria activităților a căror obiectiv principal a fost învățarea abilităților de ascultare activă, de negociere și comunicare în grup, toate esențiale pentru a nu ne dezechilibra vasul. Ne-am folosit de jocuri interactive de grup, de cărți și cartonașe, iar la final am discutat despre impactul comportamentelor și al atitudinilor. În același timp, au fost încurajați să asculte punctele de vedere ale celorlalți, să asculte cu atenție și să comunice eficient, și cel mai important să stabilească noi conexiuni în grup.
Centrul ASIS a găzduit și activități educative individuale și de grup care s-au desfășurat conform programului planificat.
Iar părinții au fost dornici să ne mai întâlnească, și au venit cu întrebări și subiecte de discuție în cadrul ,,Sesiunilor de întrebări și răspunsuri”, iar psihologul centrului a propus un plan de acțiune pentru atingerea obiectivelor stabilite în grup și evitarea conflictelor.
MARTIE
Pentru ca atmosfera de pe bord să fie una plăcută, relațiile interpersonale trebuie să fie armonioase. Așa că, am lucrat în continuare pe abilitățile de comunicare și colaborare, și mai ales la perseverență. Am discutat despre emoții, conflicte, solidaritate și empatie, dat fiind că am întâmpinat și neînțelegeri. În cadrul jocurilor, cei mici au fost încurajați să se susțină reciproc, să cultive spiritul de echipă la clasă și să nu se lase descurajați de micile obstacole. Am și citit, explorând alături de ,,Trolul furios” semnele furiei. Trolul ne-a îndemnat să învățăm din greșelile lui, așa că am discutat despre semnele corporale pe care furia le declanșează, gândurile din spatele furiei și consecințele reacțiilor furioase, cât și despre reacții sănătoase pentru când sunt furioși.
Am prins și un pește... Curcubeu! La început, a fost puțin cam mândru de înfățișarea sa, dar în final ne-a reamintit cât de importante sunt dărnicia, prietenia și compasiunea în constuirea relațiilor. Și-a exersat și atenția, respectiv abilitatea de rezumare a unui text și exprimarea ideilor.
APRILIE
Luna aceasta, l-am luat alături de noi în aventură pe Iepurașul Țup-Țup. El ne-a îndemnat să identificăm diferite tipuri de comportamente pozitive și negative, apoi să dezbatem despre importanța celor pozitive în interacțiunea cu ceilalți și în stabilirea unor noi relații de prietenie. Și-au pus și imaginația la treabă, creându-și propria poveste în care au proiectat printr-o floare valori precum iubirea și grija, concluzionând că asemenea unor semințe ies flori doar dacă mediul este unul propice, oamenii au nevoie de un mediu plăcut pentru a crește armonios și echilibrat.
Stelaluna a zburat alături de noi pe tărâmul lecturii, și i-am ascultat povestea plină de învățăminte. Călătoria ei i-a învățat pe copii despre prietenie și solidaritate, adaptarea la situații noi. Și micuțul Hall ne-a povestit despre aventura lui în spațiu, dublată de cea a micuței Comete, iar apoi de curiozitățile despre planete prezentate de responsabilii de activitate. În final, și-au creat propriul sistem solar și s-au îmbarcat la bord cu noi cuvinte și abilități de rezumare ale unui text.
MAI
Numărând zilele rămase până la vacanța mare, am strâns din dinți și am continuat! Am organizat întâlniri cu părinții și am discutat despre caracteristicile fiecărei vârste și etape de dezvoltare. Ne-am axat pe comunicarea eficientă dintre părinți și copii, iar ca să fie mai ușor de înțeles și de aplicat am realizat o paralelă între propria lor copilărie și cea a micuților. Așa am înțeles cât de importantă este fiecare etapă în care ne aflăm, dar și cu ce nevoi vine la pachet.
Pentru a sprijini dezvoltarea socio-emoțională a copiilor, am desfășurat o serie de activități menite să le cultive abilitățile de relaționare și de gestionare a emoțiilor. Ne-am concentrat pe setul de trăsături care îi face pe cei mici să fie unici și am explorat tărâmurile necunoscute ale emoțiilor și asocierea dintre sentimente și expresii faciale. Am încurajat socializarea și cooperarea între copii, am exersat abilitățile de negociere și am lucrat în echipă. Ne-am distrat cu jocuri interactive, am dezbătut subiecte interesante, am exprimat ideile prin desen și ne-am implicat în jocuri de rol, creând scenarii care să reflecte diferite emoții și situații de viață.
Nu ne-am dat deoparte nici de la învățare, iar pofta noastră de cunoaștere ne-a condus spre activități educative și cluburi tematice. Am muncit din greu să ne dezvoltăm abilitățile de scriere, am exersat regulile de scriere și de despărțire a cuvintelor în silabe, am făcut multe exerciții de calcul matematic. Am petrecut ore captivante învățând despre mediu și am cunoscut câte ceva din diversitatea insectelor care ne înconjoară. Am descoperit care este ciclul de viață al fluturelui. Ne-am dat seama care este roul insectelor în natură și câte beneficii ne aduc ele.
IUNIE
Odată cu începutul verii și al vacanței, vasul nostru a debarcat în trei locuri fascinante: Grădina Zoologică, Muzeul Mina și Grădina Botanică. Curioși să vedem ce minunății se ascund pe aceste tărâmuri, ne-am luat ghiozdanele și am pornit în explorarea vieții sălbatice, universului științific și botanic, sărbătorind Ziua Mediului într-un cadru special. Ne-am bucurat de culori și parfum, am învățat despre diversele specii de plante și animale și am plecat cu mai multe cunoștințe și amintiri frumoase.
Pentru a ne feri de căldura dogoritoare, la centrul ASIS ne-am creat o oază de răcoare – o mică pădure din materiale reciclabile. Am recapitulat noțiuni despre ciclul de viață al plantelor și condițiile necesare pentru creșterea lor și am plantat câteva semințe de legume și plante de căpșun. Ne-am gândit și la păsărele și insecte, cărora le-am amenajat câte o căsuță și le-am amplasat-o în curtea centrului.
Tot la centru am început să lucrăm pe caietele de vacanță. Și am continuat să ne cunoaștem și să consolidăm legăturile dintre noi.
IULIE
În luna iulie am navigat în ape tropicale. Am dedicat o zi specială descoperirii lumii microbilor. Da, chiar asa: despre microbi. Copiii au ascultat o poveste captivantă despre „microbii-super eroi”, învățând despre diferitele tipuri de microbi – buni (cei care ne ajută) și răi (cei care ne pot îmbolnăvi) - și rolurile lor. Pentru a înțelege mai bine cum se răspândesc microbii și cum putem să-i eliminăm de pe mâini am organizat un joc amuzant cu sclipici. Acesta ne-a ajutat să vizualizăm cât de repede se pot răspândi microbii și cât de dificili pot fi de îndepărtat dacă nu suntem atenți.
Următorul popas a fost la cinema. Acolo am vizionat filmul „Prieteni Imaginari”, o poveste emoționantă care ne-a arătat importanța prieteniei și a relațiilor. Filmul vizionat ne-a ajutat să înțelegem cum prietenii ne pot oferi sprijin și ne pot ajuta să trecem peste momente dificile.
Am învățat că la fel cum trebuie să avem grijă de sănătatea noastră fizică prin igiena personală, trebuie să acordăm atenție și sănătății noastre emoționale și sociale prin construirea și menținerea unor relații pozitive cu cei din jur.
Nu am uitat nici de teme și am continuat cu programul educativ. Chiar dacă suntem într-o aventură continuă ne asigurăm că timpul petrecut la bord este unul echilibrat, în care îmbinăm distracția cu învățarea. Fiecare zi aduce noi oportunități de a explora, dar și de a ne dedica studiului, aprofundând cunoștințele acumulate la școală și învățând lucruri noi.
AUGUST
Luna august ne-a adus noi experiențe de învățare. Am avut privilegiul de a participa la un atelier de astronomie organizat de Direcția de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului București. A fost o ocazie extraordinară de a privi cerul prin telescop, de a învăța despre constelații, planete și misterele universului. Atelierul a stârnit imaginația tuturor și ne-a făcut să ne gândim la locul nostru din marele cosmos, încurajându-ne să ne punem întrebări și să explorăm mai departe.
Pe lângă această aventură cosmică am sărbătorit și Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și Parcurilor. Am aflat și câteva informații despre importanța protejării animalelor și a habitatelor naturale. Prin joculețe și activități educative am învățat despre biodiversitate și despre rolul parcurilor și grădinilor zoologice. Această zi ne-a reamintit de responsabilitatea noastră față de mediu și față de toate ființele cu care împărțim planeta.
Pe măsură ce luna august se apropie de sfârșit, simțim cu toții că intrăm într-o nouă etapă cu mai multe responsabilități și lucruri de făcut. Cu toate aventurile, învățăturile și experiențele pe care le-am tărit vara aceasta suntem acum mai pregătiți ca niciodată să ne întoarcem la școală. Am învățat multe despre univers, natură, prietenie și responsabilitate, și acum vom încerca să aplicăm aceste lecții în viața de zi cu zi.
Mai multe informații despre proiect la telefon 021 323 38 55, e-mail: asis.sediu@gmail.com.

Meniu