Școala Prietenă – Model de intervenție integrată pentru educația copiilor din medii dezavantajate

Școala Prietenă – Model de intervenție integrată pentru educația copiilor din medii dezavantajate

Școala Prietenă – Model de intervenție integrată pentru educația copiilor din medii dezavantajate

Retrospectivă 2024

Iată-ne la finalul celui de-al treilea an de implementare a proiectului Școala Prietenă, în care echipa Asociației Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS) a lucrat cot la cot cu cadrele didactice din Școala Ion Dumitriu, cu elevii de ciclu primar și cu părinții acestora.

Scopul proiectului a fost să-i împrietenim pe cei mici cu școala, și pentru că toate clasele cu care am lucrat anul trecut au fost pregătitoare, să le ușurăm copiilor adaptarea la un mediu cu reguli și cerințe mai stricte decât în familie sau grădiniță. Pe lângă plăcerea de a veni la școală, am urmărit îmbunătățirea rezultatelor școlare ale copiilor și prevenirea izolării și a abandonului școlar cauzate de dificultăți comportamentale și materiale.

Nuceul abordării a fost un program de dezvoltare a abilităților socio-emoționale. Am lucrat la clase, pentru gestionarea comportamentelor neadaptate ale copiilor (tantrumuri, refuzul respectării regulilor, izolare, anxietate de separare etc.) și pentru îmbunătățirea incluziunii școlare a copiilor marginalizați (cu diverse afecțiuni/cu CES).

În completarea programului de dezvoltare a abilităților socio-emoționale, am derulat cu cei mici o serie de activități educative: sprijin pentru teme, club de lectură și științe, educație pentru mediu și activități recreative (excursii urbane, vizionări de filme, vizite la muzee, ateliere etc.). Psihologul a lucrat individual cu elevii cu dificultăți de adaptare școlară. 

Părinții, următoarea țintă a proiectului, au fost uneori mai greu de motivat decât cei mici. Cu ei am făcut informare despre stadiile dezvoltării copilului, în special despre particularitățile școlarului mic, psihoeducație și consiliere psihologică și socială. Părinții care au avut nevoie de sprijin pentru accesul la diverse drepturi sau servicii (certificat de handicap, CES, burse, indemnizații, consultații medicale etc.) pentru ei sau pentru copii au fost îndrumați și acompaniați de echipa de proiect. Cei cu dificultăți materiale au primit rechizite, alimente, produse de igienă și medicamente care le-au oferit sprijin punctual și le-au permis să-și ducă în continuare copiii la școală.

Cadrele didactice au fost în egală măsură parteneri și beneficiari ai proiectului. Le-am sprijinit să înțeleagă cauzele reacțiilor copiilor în funcție de particularitățile individuale ale acestora și să exploreze diverse strategii de diminuare a comportamentelor neadaptate la clasă.  Psihologul le-a oferit învățătoarelor consiliere și feedback privind strategiile abordate în situații particulare, le-a încurajat să analizeze critic efectele acestora și să le adapteze în consecință.

Rezultate:

  • 5 clase pregătitoare de la Școala Ion Dumitriu (128 copii) au participat la programul de dezvoltare a abilităților socio-emoționale;
  • 121 copii au participat la activități de literație iar 78 dintre ei au făcut progrese până la finalul proiectului;
  • 114 copii s-au implicat în diverse activități de protecție a mediului (reciclare, ecologizare, îngrijirea plantelor etc.);
  • 133 copii au primit gustări sau masă caldă;
  • 127 copii au fost înscriși la școală, respectiv și-au continuat studiile ca urmare a intervenției proiectului;
  • 94 de părinți au beneficiat de informare, consiliere socială/psihologică și educație parentală; dintre aceștia 57 au devenit mai implicați în relația cu școala și copilul și au participat regulat la activități;
  • 14 cadre didactice au menținut constant legătura cu echipa de proiect pentru monitorizarea situației copiilor, a comportamentelor, prezenței și progreselor școlare ale acestora.

Mulțumim Fundației United Way Romania care a sprijinit acest proiect!

 

 

Meniu