Servicii integrate pentru incluziunea romilor
Finanțator: Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală
Durată: februarie 2022 – ianuarie 2024
Descrierea proiectului:
Creşterea gradul de incluziune al populaţiei de etnie romă din două comunităţi marginalizate, şi anume Barăci – Medgidia (judeţul Constanţa) şi comuna Gălbinaşi (judeţul Călăraşi), prin măsuri integrate, activităţi de abilitare şi prin acţiuni de combatere a discriminării
Stiri media
Trenul speranței, de la Gălbinași la București
La doar o oră distanță de București, câțiva profesori, psihologi și reprezentanți ai ONG-urilor, se luptă să rupă cercul vicios în care s-au pierdut șansele a zeci de generații de copii. Suntem în comuna Gălbinași, județul Călărași, iar sărăcia de aici pare o sentință cu care mulți dintre localnici s-au resemnat.
Abia coborâm din mașină și suntem abordați de un bărbat care însoțește o tânără mamă cu copilul în brațe. Ne întreabă dacă suntem de la ziar și ne roagă să o ajutăm pe femeie să primească o locuință de la primărie, fiindcă, de curând, a rămas văduvă, cu 6 copii mici.
Impresionați de poveste, o spunem mai departe cadrelor didactice cu care ne întâlnim la școală. Însă aflăm că scenariul nu este inedit, ci mai degrabă reprezentativ pentru comunitate. Aproximativ 50 de tinere mame de etnie romă din Gălbinași își cresc singure copiii, fiindcă bărbații fie le-au părăsit, le-au abuzat sau au plecat din comună.
De serviciile oferite de echipa de proiect populaţiei de etnie romă din comunităţile amintite vor beneficia, în principal, 800 de persoane şi familii aflate în situaţii de vulnerabilitate, risc şi care se confruntă cu diverse forme de excluziune socială, 220 de persoane (adulţi, tineri, copii), în special femei şi tinere cu niveluri scăzute de conştientizare a drepturilor pe care le au, precum şi 80 de experţi şi lideri de etnie romă.
„Colegii mei vor merge în comunitate pentru discuţii individuale şi de grup cu potenţialii beneficiari, astfel încât aceştia să înţeleagă avantajele pe care le au în urma înscrierii în proiect. Ulterior, în urma verificării condiţiilor de eligibilitate, fiecare persoană care apelează la noi va beneficia de o evaluare iniţială, urmată de un plan personalizat, axat pe capacităţile şi dorinţele individuale şi care implică în mod activ beneficiarul de servicii și familia sa, şi de intervenţia unei echipe multidisciplinare (educaţie, ocupare, asistenţă socială), coordonate de un manager de caz. Aşadar, este vorba despre o abordare centrată nu numai pe nevoile persoanei, ci şi pe ceea ce ştie şi poate ea să facă”, declară Nicolae Dobrescu, director executiv HAO şi managerul proiectului amintit.