Măsuri adecvate pentru persoanele fără adăpost care au rezultat pozitiv la testarea pentru SARS-COV-2
14 octombrie 2021

Urgent: 15 organizații neguvernamentale, grupuri și rețele de acțiune au transmis o petiție în atenția Primarului General și a Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București prin care solicită extinderea capacității de cazare pentru persoanele fără adăpost diagnosticate ca fiind purtătoare ale virusului SARS-COV-2, în condiții de siguranță, testarea sistematică a persoanelor fără adăpost care sunt de acord cu această procedură și instituirea unor protocoale de colaborare interinstituționale astfel încât de la momentul diagnosticului persoana fără adăpost să fie cazată automat, în siguranță, fără a fi nevoită să stea în stradă. 
Aceste solicitări vin pe fondul unor situații de care Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire s-a lovit în teren. Persoane confirmate cu virusul SARS-COV-2 au stat în stradă timp de aproape o săptămână după diagnostic, apelând cu susținerea ONGurilor la diverse instituții care nu au nici până acum un protocol de comunicare între ele, până să fie direcționate către un centru de adăpost de carantinare. 
În condiții de stare de sănătate precară, persoanele fără adăpost sunt încă și mai vulnerabile decât populația generală. În Municipiul București creșterea ratei de infectare, suprapopularea camerelor de gardă din spitalele de urgență și lipsa paturilor disponibile la terapie intensivă expun unui risc major persoanele fără adăpost. În aceste condiții, petiția solicită un set minim de măsuri care să ducă la protecția dreptului la viață pentru persoanele vulnerabile. 

Textul petiției transmise:

Către domnul Primar General al Municipiului București, Nicușor Dan
Către Direcția de Asistență Socială a Municipiului București
Având în vedere prevederile OG27/2007 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, organizațiile semnatare prezentei petiții, prin Ioana Florea (cu adresa de domiciliu Str 11 Iunie nr 35, București, Sector 4, telefon 0726036408, e-mail fcdloc@gmail.com) vă transmit prezenta petiție:
În ultimele săptămâni, în București, situația pandemică s-a înrăutățit, numărul de îmbolnăviri și decese fiind tot mai ridicat. Bucureștiul este acum orașul cu una dintre cele mai mari rate de infectare la mia de locuitori. În acest context, persoanele adulte fără adăpost sunt extrem de vulnerabile, iar măsurile luat de Primăria Municipiului București nu acoperă nevoile lor urgente.

În munca de teren, Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire, aflat printre organizațiile semnatare, a cunoscut persoane fără adăpost cu rezultat pozitiv pentru SARS-COV-2 la testul realizat de Direcția de Sănătate Publică (DSP), care au fost lăsate pe stradă timp de câteva zile din lipsa unei comunicări instituționale între DSP, Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, serviciile medicale și de asistență socială din spitale - toate fiind instituții la care am apelat pentru sprijin. Din același motiv, persoane fără adăpost care s-au prezentat la spital cu infecția cu SARS-COV-2 au fost externate în mai puțin de 24 de ore și trimise “acasă”.
Această situație este extrem de riscantă pentru viața persoanelor fără adăpost din București în acest moment, cu atât mai mult cu cât în anotimpul rece această categorie socială are o rată a mortalității ridicată. Pneumonia virală este adesea fatală în rândul persoanelor vulnerabile, iar autoritățile locale au responsabilitatea de a limita răspândirea ei.

De aceea, cerem soluții urgente pentru această situație:
- stabilirea urgentă de protocoale instituționale între DSP, DGASMB și serviciile de asistență socială de sector și secțiile covid din spitale, pentru ca persoanele fără adăpost să nu fie externate înainte de a se găsi soluții adecvate de carantinare și pentru ca persoanele pozitive SARS-COV-2, cu urgențe sociale, care apelează la serviciile DGASMB să poată fi redirecționate către secții covid și către adăposturi de carantinare;
- deschiderea mai multor centre de adăpost de carantină (eventual prin închirierea de camere de hotel), în plus față de adăposturile deja existente în București;
- instituirea unui sistem de testare sistematic pe perioada iernii pentru persoanele fără adăpost care sunt de acord cu testarea;
- informarea publică adecvată în legătură cu existența acestor centre și a procedurilor prin care persoanele adulte fără adăpost pot ajunge în aceste adăposturi de carantinare.


Cu stimă,

Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire
Asociația Quantic
Asociația O2G - Ofensiva Generozității
Asociația Replika
Asociația ADO - Artă pentru Drepturile Omului
ARAS - Asociația Română Anti-SIDA
Asociația Front
ActiveWatch
E-Romnja - Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome
Asociația EasyEco
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Fundația PARADA
Blocul pentru Locuire
Asociația Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS)
Asociația Pe Stop
Asociația MozaiQ LGBT

Meniu